TN STATEBOARD 11th ECONOMICS – CHAPTER 2 – CONSUMPTION ANALYSIS ADDITIONAL QUESTIONS 

I. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS. 1 MARK

1. What is the beginning of economic Science? Consumption

2. What is the End of Production? Consumption

3. What are goods which are not essential but very costly called? Luxury

4. Who formulated the law of diminishing marginal utility? H.H. Gossen

5. Who perfected the law of diminishing marginal utility? Marshall

6. The law of diminishing marginal utility is also called Gossen’s Law

7. Who Stated “Production dance to the Consumer’s Tune?”  Wonnacott

8. The use of goods and services for satisfying human wants is called Consumption

9. Who Used Cardinal Analysis? Marshall

10. In the law of diminishing marginal utility, total utility is increasing but at a Decreasing rate

11. When TU diminishes, MU is Negative

12. What are the exceptions to the law of diminishing marginal utility?  Hobbies, misers, readings.

13. What is the fundamental law of consumption?  Law of diminishing MU

14. Who uses law of diminishing MU? Finance Minister

15. The law of diminishing MU is the basis for Progressive taxation.

16. The MU of money to the rich is Low

17. Who have the diamond water paradox?  Adam Smith

18. Who modified consumers’ surplus?  Jevons and Dupuit

19. Who first stated the law of demand?  Augustin Cournot

20. There is Inverse relationship between price and the quantity demanded.

21. What is the shape of the demand curve?  Negative Slope

22. Taxation will increase the price

23. Subsidy will decrease the price.

24. Supply and demanded are Price Related.

25. When income increases demand for durables? Increases

26. Demand Curve slopes downward due to Price effect.

27. What is the shape of the exceptional demand curve? Upward

 28. Giffen paradox deals with inferior

29. What influences the movement of the demand curve? Price

30. How many methods are there to measure price elasticity of demand? Three

31. What are inter related goods? Substitutes, Complementary Goods

32. Demand Curve is a straight horizontal line under perfectly elastic demand

33. Demand Curve is a Vertical straight line under perfectly inelastic demand

34. When did Hicks publish his book? 1939

35. The Indifference curve analysis was presented by J.R.Hicks

36. Give potential price is Rs.375 and the actual price is Rs.200. Find the consumer surplus.

175

37. Human wants have the capacity to get satisfied only temporarily

38. Higher Indifference curve indicates higher level of Satisfaction

39. The point of Intersection of demand and supply curves is known as Equilibrium

40. Human wants are classified in to Necessaries, Comforts and Luxuries

41. The Segment of a demand curve between two points is called Arc

42. Cardinal Utility Analysis is the other name given for Marshallian Utility analysis.

43. The Equi-marginal principle is quite useful in explaining the”Water Diamond paradox”

44. Giffen’s goods are classified in to Superior and Inferior goods

45. There are five kinds of price elasticity of demand

46. Price is a powerful factor that influence demand

47. What does Px denotes? Price of a Commodity

48. If the Co-efficient elasticity is equal to zero it represents perfectly inelastic Supply

49. What influences the demand curve to shift? Income, Taste, Price

50. Demand is a rectangular hyperbola under Unitary elastic.


II. VERY SHORT ANSWER QUESTION. 2MARKS

1. Define “Consumption”?

Answer:

Consumption plays an important role in Economics. “Consumption is the sole end and object of economic activity” – J.M. Keynes. Consumption is the beginning of economic science. In the absence of consumption, there can be no production; exchange, or distribution. Consumption is also an end of production. Producers produce goods to satisfy the wants of the people.

 

2. What is the law of demand?

Answer:

“The quantity demanded increases with a fall in price and diminishes with a rise in price” – Marshall.

 

3. Write the characteristics of demand?

Answer:

Characteristics of demand:

 

Price: Demand is always related to price.

Time: Demand always means demand per unit of time, per day, per week, per month on per year.

Market: Demand is always related to the market, buyer and sellers.

Amount: Demand is always a specific quantity that a consumer is willing to purchase.

 

4. What is marginal utility?

Answer:

Marginal utility is the utility derived from the last or marginal unit of consumption.

 

5. What is demand?

Answer:

Demand is the desire backed by the ability to pay and the willingness to buy it.

 

6. What is elasticity of demand?

Answer:

Elasticity of demand is the degree of responsiveness of the quantity demand for a commodity to a change in its price.

 

7. What are the determinants of elasticity of demand?

Answer:

 

Availability of substitutes

Proportion of consumer’s income

Number of uses of commodity

Complementarity between goods.

 

8. Glossary Pg.no 47 and 48

Consumption: The use of goods and services for satisfying one’s wants.

 

Demand: Demand is desire backed by sufficient purchasing power and willingness to spend on it.

 

Needs: It is defined as goods or services that are required. This would include the needs for food, clothing, shelter and health care.

 

Utility: Utility is the capacity of a commodity to satisfy human wants.

Marginal utility:

Marginal utility is the utility derived from the last or Marginal unit of consumption.

 

Elasticity of Demand:

The Elasticity of Demand refers to the rate of change in demand due to a given change in price.

 

Consumer’s Surplus:

The difference between the potential price and actual price.

 

Indifference Curves:

ICs means all those combinations of any two goods which give equal satisfaction to the consumer.

 

Indifference Map:

A set of indifference curves upper ICs denoting higher and lower ICs lesser level of satisfaction.

 

Price line or Budget line:

The line joining various combination of the two goods which the consumer can buy at given prices and income.

 

Consumer’s Equilibrium:

It refers to a situation under which a consumer spends his entire income on purchase of a goods in such a manner that it gives him maximum satisfaction and he has no tendency to change it.

 

III. SHORT ANSWER QUESTION. 3MARKS

 

1.  What is an indifference map?
Answer:
An indifference map is a family or collection or set of indifference curves corresponding to different levels of satisfaction. In the diagram, the indifference curves IC1, IC2 and IC3 represent the indifference map, upper IC representing a higher level of satisfaction compared to lower IC.

 

2. Write the importance of the law of diminishing marginal utility?
Answer:

1.     This law of DMU is one of the fundamental laws of consumption. It has applications in several fields of study.

2.     The law of DMU is the basis for other consumption laws such as the law of Demand, Elasticity of Demand, Consumer Surplus, and the Law of Substitution, etc.

3.     The law emphasizes the equitable distribution of wealth. The MU of money to the more -moneyed is low. Hence redistribution of income from rich to poor is justified.

 

4. What are the determinants of demand?
Answer:

1.     Changes in tastes and fashions

2.     Change in weather

3.     Taxation and subsidy

4.     Change in expectations

5.     Changes in savings

6.     State of trade activity

7.     Advertisement

8.     Change in income

9.     Change in population.

 

5. What is a scale of preference?
Answer:

1.     A rational consumer usually prefers the combination of goods which gives him a maximum level of satisfaction.

2.     Thus the consumer can arrange goods and their combination in order of their satisfaction.

3.     Such an arrangement of a combination of goods in the order of level of satisfaction is called the “Scale of preference”.

 

6. Draw an indifference curve with the help of indifference schedule.

Answer: Book Pg.No. 44

 

7. Write any 3 importance of Elasticity of demand.

 

IV. LONG ANSWER QUESTION. 5MARKS

1. Describe the features of Human Wants.

a. Wants are unlimited Human wants are countless in number and various in kinds. When one want is satisfied another want crops up. Human wants multiply with the growth of civilization and development.

 

b. Wants become habits

Wants become habits; for example, when a man starts reading newspaper in the morning, it becomes a habit.

Same is the case with drinking tea or chewing pans.

 

c. Wants are Satiable

Though we cannot satisfy all our wants, at the same time we can satisfy particular wants at a given time. When one feels hungry, he takes food and that want is satisfied.

 

d. Wants are Alternative

There are alternative ways to satisfy a particular want eg. Idly, dosa or chappathi.

 

e. Wants are Competitive

All our wants are not equally important. So, there is competition among wants. Hence, we have to choose more urgent wants than less urgent wants.

 

f. Wants are Complementary

Sometimes, satisfaction of a particular want requires the use of more than one commodity. Example:

Car and Petrol, Ink and Pen.

 

g. Wants are recurring

Some wants occur again and again. For example, if we feel hungry, we take food and satisfy our want. But after sometime, we again feel hungry and want food.