TN STATEBOARD 11th COMMERCE  - UNIT 3 - CHAPTER 4 - SOLE PROPERITORSHIP ADDITIONAL QUESTIONS 

I. Choose the Correct Answer:

 

Question 1.

…………….. is that form of business organisation which is owned and controlled by a single individual.

(a) Sole trading concern

(b) Partnership firm

(c) Joint Hindu family business

(d) Joint stock companies

Answer:

(a) Sole trading concern

 

Question 2.

…………….. is known as individual entrepreneurship.

(a) Partnership

(b) Sole trader

(c) Joint stock company

(d) Co – operative

Answer:

(b) Sole trader

 

Question 3.

When his business assets are not sufficient to pay off the business debts, he has to pay from his personal property.

(a) Unlimited Liability

(b) Flexibility

(c) Small capital

(d) Limited Liability

Answer:

(a) Unlimited Liability

 

 

Question 4.

“He receives all the profits and risks all of his property in the success or failure of the enterprise”- was said by

(a) Wheeler

(b) J.L. Hansen

(c) H.Haney

(d) O.R. Krishnasamy

Answer:

(a) Wheeler

 

Question 5.

Which of the following is under non – corporate enterprise?

(a) Government

(b) Co – operative

(c) Company

(d) Sole trading concern

Answer:

(d) Sole trading concern

 

II. Very Short Answer Questions

 

Question 1.

How was the decisions taken in sole proprietorship?

Answer:

Since an individual is himself as a owner, he need not consult anybody else. Hence he can take quick decisions.

 

Question 2.

What should be the Government role in sole proprietorship?

Answer:

A sole proprietor concern is free from Government regulations. No legal formalities are to be observed in its formation, management or in its closure.

 

III. Short Answer Questions

 

Question 1.

What is limited capital?

Answer:

Since the capital is contributed by one individual only, business operations have necessarily to be on a limited scale.

 

 

Question 2.

What is limited managerial skill?

Answer:

Single person’s intelligence and experience may not help him beyond a certain stage. Since he has to focus on each and every activity, his managerial ability is bound to be limited.

 

For future Learning

 

Question a.

Mahesh is a young graduate who has inherited a sum of Rs 1, 00,000 by way of family savings. He also has a family house to which he has sole title as the only son of his father. He is thinking of starting a small factory for the manufacture of plastic toys. What form of ownership organisation will you advise him to choose?

Answer:

Sole Trader.

 

Question b.

Amar started a business on his own. He has his father helping him with the accounts and his brother helps him with looking after customers in the evening. Amar pays a monthly salary to his father and brother. Identify the form of business organisation.

Answer:

Sole Trader.