Part – B


Answer the following questions in one or two sentences

 

Question 21.

Define cost.

Answer:

Cost refers to the total expenses incurred in the production of a commodity.

 

Question 23.

What do you mean by fixed cost?

Answer:

Fixed cost does not change with the change in the quantity of output. The expenses on fixed factors remain unchanged irrespective of the level of output and these expenses are called fixed cost.

 

Question 24.

Define Revenue?

Answer:

The amount of money that a producer receives in exchange for the sale of goods is known as revenue. In short, revenue means sales revenue. It is the amount received by a firm from the sale of a given quantity of a commodity at the prevailing price in the market.

 

Question 25.

Explicit Cost – Define.

Answer:

Explicit cost refers to the actual expenditures of the firm to purchase or hire the inputs.

 

Question 26.

Give the definition for ‘Real Cost’?

Answer:

Real Cost refers to the payment made to compensate for the efforts and sacrifices of all factor owners for their services in production. Real Cost includes the efforts and sacrifices of landlords in the use of land, capitalists to save and invest, and workers in foregoing leisure. Real costs are considered pains and sacrifices of labour as the real cost of production.

 

Question 27.

What is meant by Sunk cost?

Answer:

A cost incurred in the past and cannot be recovered in the future is called a sunk cost.

 

Part – C

 

Answer the following questions in One Paragraph

 

Question 28.

Distinguish between fixed cost and variable cost.

Answer:

Fixed Cost:

 

Does not change with the change in the quantity of output.

It is also called as ‘Supplementary cost’ or ‘Overhead cost’.

(Eg.) Rent of the factory, Permanent worker’s salary.

Variable Cost:

 

These costs vary with the level of output

It is also called as ‘Prime cost’, ‘Special cost’ or ‘Direct cost’.

(Eg.) Cost of raw materials, Temporary worker’s salary.

 

Question 29.

State the differences between money cost and real cost.

Answer:

Money Cost:

 

It is the total money expenses incurred by a firm in producing a commodity.

It includes the cost of raw materials, payments of wages and salaries, rent, interest, etc.,

It is also called as prime cost or direct cost or nominal cost.

Real Cost:

 

It refers to the payment made to compensate for the efforts and sacrifices of all factor owners for their services in production.

It includes the efforts and sacrifices of factors of production.

Landlord’s effort is the use of land, capitalists to save and invest and workers in foregoing leisure.

 

Question 30.

Distinguish between explicit cost and implicit cost.

Answer:

Explicit Cost:

 

Payment made to others for the purchase of factors of production.

It includes wages, payment for raw material, rent, interest, expenditure on transport and advertisement.

It is also called as accounting cost or out of pocket cost or money cost.

Implicit Cost:

 

Payment made to the use of resources that the firm already owns.

Cash payment is not made for the use of producer’s own land, building, machinery and other factors of production.

Implicit cost is also called as imputed cost or book cost.

 

Question 31.

Define opportunity cost and provide an example?

Answer:

 

Opportunity cost refers to the cost of the next best alternative use. In other words, it is the value of the next best alternative foregone.

For example, a farmer can cultivate both paddy and sugarcane in farmland.

If he cultivates paddy, the opportunity cost of paddy output is the amount of sugarcane output given up.

Opportunity Cost is also called as “Alternative Cost” or Transfer cost.

 

Question 32.

Stale the relationship between AC and MC.

Answer:

There is a unique relationship between the AC and MC curves.


When AC is falling, MC lies below AC.

When AC becomes constant, MC also becomes equal to it.

When AC starts increasing, MC lies above the AC.

MC curve always cuts AC at its minimum point from below.

 

Question 33.

Write a short note on Marginal Revenue?

Answer:

 

Marginal Revenue [MR] is the addition to the total revenue by the sale of an additional unit of a commodity.

MR can be found out by dividing change in total revenue by the change in quantity sold out.

MR = ∆TR/∆Q where MR denotes Marginal Revenue, ∆TR denotes change in Total Revenue and ∆Q denotes change in total quantity.

The other method of estimating MR is:

MR = TRn – TRn-1, (or) TRn+1 – TRn

Where, MR denotes Marginal Revenue,

TRn denotes total revenue of nth item,

TRn-1 denotes Total Revenue of n – 1th item and

TRn+1 denotes Total Revenue of n + 1th item.

If TR = PQ,

MR = dTR/dQ = P, which is equal to AR.

 

Question 34.

Discuss the Long run cost curves with a suitable diagram.

Answer:

In the long run all factors of production become variable. The existing size of the firm can be increased. There are neither fixed inputs nor fixed costs in the long run.


LAC = LTC/Q

LAC – Long-run average cost LTC – Long-run total cost

Q – Denotes the quantity of output.

The LAC curve is derived from short run average cost curves. It is the locus of points denoting the least cost curve of producing the corresponding output.

The LAC curve is called as ‘Planning curve’ or ‘Envelope curve’

 

Part – D

Answer the following questions in about a page

 

Question 35.

If total cost =10+Q3, find out AC, AVC, TFC, AFC when Q = 5.

Answer:

TC = 10 + Q3

AC = TCQ

AC = 10+Q3Q

If Q=5, Q = 5 × 5 × 5 = 125

AC = 10+1255 = 1355 = 27

 

AVC:

TC = 10 + Q3

TC = TFC + TVC

TVC = Q3

AVC = TVCQ

= Q3Q=Q2

If Q = 5, then AVC = 52

AVC = 25

 

TFC:

TC = 10 + Q3

TC = TFC + TVC

TFC = 10

 

AFC:

AFC = TFCQ

= 105

AFC = 2

 

 

Question 36.

Discuss the short run cost curves with suitable diagram:

Answer:



1. TFC - Total Fixed Cost Curve

2. TVC - Total Variable Cost Curve

3. TC - Total Cost Curve

4. AFC - Average Fixed Cost Curve

5. AVC - Average Variable Cost Curve

6. AC OR ATC - Average Cost or Average Total Cost

7. MC - Marginal Cost

 

1. Total fixed cost: TFC

All payments for the fixed factors of production are known as total fixed cost. It does not change with output.

 

2. Total variable cost: TVC

All payments to the variable factors of production is called as total variable cost. As output increases TVC also increases.

 

3. Total cost curves: TC

Total cost means the sum total of all payments made in the production. It is the total cost of production.

TC = TFC + TVC.

 

4. Average fixed cost: AFC

It refers to the fixed cost per unit of output.

AFC = TFCQ

 

5. Average variable cost: AVC

It refers to the total variable cost per unit of output.

AVC = TFCQ

 

6. Average cost:

It refers to the total cost per unit of output.

AC = TCQ (or) AC = AFC + AVC

ATC curve is also a ‘U’ shaped curve.

Initially ATC declines, reaches a minimum and rises beyond the optimum output.

The ‘U’ shape of the AC reflects the law of the variable proportions.

 

Marginal Cost:

Marginal cost is the additional made to the total cost by producer one extra unit of output

MCn = TCn – TCn-1

 

Question 37.

Bring out the relationship between AR and MR curves under various price conditions.

Answer:

Average Revenue: Average revenue is the revenue per unit of the commodity sold. It is calculated by dividing the total revenue by the number of units sold.

AR = TR / Q

 

Marginal Revenue Marginal Revenue is the addition made to the total revenue by selling one more unit of a commodity.

MRn = TRn – TRn-1

 

Declining AR and MR: (at declining price)



Explanation:

If a firm is able to sell additional units at the same price then AR and MR will be constant. If the firm sells its additional units only by reducing the price then both AR and MR will fall and be different.

 

Constant AR and MR: (at fixed price)


If price remains constant, MR also remain constant and coincide with AR. Under perfect competition as the price is constant, AR is equal to MR and their shape will be straight line horizontal to X axis.

TR – AR – MR – Constant price

 

When a firm sells large quantities at lower prices both AR and MR will fall. But the fall in MR will be steeper than the fall in the AR and MR lies below AR.

 

The MR curve divides the distance between AR curve and Y axis into two equal parts. The decline in AR need not be a straight line or linear. If the prices are declining with the increase in quantity sold, the AR can be non-linear may be concave or convex to the origin.