Part – A
Choose the best options
Question 1.
Real Cost is ……………………
(a) Pain and sacrifice
(b) Subjective concept
(c) Efforts and foregoing leisure
(d) All the above
Answer:
(d) All the above
Question 2.
Average fixed cost is obtained by _______
(a) TC / Q
(b) TFC / Q
(c) TVC / Q
(d) None of the above
Answer:
(b) TFC / Q
Question 3.
The Marginal Cost curve is ……………………..
(a) V-shaped
(b) Upward
(c) Downward
(d) U – shaped
Answer:
(d) U – shaped
Question 4.
Total fixed cost + Total variable cost is?
(a) AC-MC
(b) TC-AC
(c) TC
(d) None
Answer:
(c) TC
Question 5.
What is break-even point?
(a) No profit no loss point
(b) No profit
(c) No loss
(d) Profit – point
Answer:
(a) No profit no loss point
Question 6.
Break-Even point is _______
(a) Total cost and total revenue
(b) Average revenue and financial revenue
(c) No profit – no loss point
(d) All the above
Answer:
(c) No profit – no loss point
Question 7.
What is the other name for “Opportunity Cost”?
(a) Real Cost
(b) Money Cost
(c) Economic Cost
(d) Social Cost
Answer:
(a) Real Cost
Question 8.
Average variable cost is _______
(a) TFC / Q
(b) TVC / Q
(c) TC / Q
(d) None
Answer:
(b) TVC / Q
Question 9.
…………………….. revenue means price of the product.
(a) Total
(b) Marginal
(c) Profit
(d) Average
Answer:
(d) Average
Question 10.
Cost function is the
(a) Relationship between total cost and output
(b) Relationship between revenue and cost
(c) Relationship between wages and interest d. None of the above
(d) None of this above
Answer:
(a) Relationship between total cost and output
Question 11.
Match the following
(a) 1 – (iv), 2 – (i), 3 –
(iii), 4 – (ii)
(b) 1 – (iv), 2 – (i), 3 – (ii), 4 – (iii)
(c) 1 – (ii), 2 – (iii), 3 – (iv), 4 – (i)
(d) 1 – (iii), 2 – (iv), 3 – (i), 4 – (ii)
Answer:
(b) 1 – (iv), 2 – (i), 3 – (ii), 4 – (iii)
Choose the correct statement
Question 5.
(a) In the long run, all the factors are fixed
(b) The LAC curve is called an envelope curve.
(c) LAC is equal to the long-run total cost
(d) LAC curve cannot be derived from short-run cost curves
Answer:
(b) The LAC curve is called as an envelope curve.
Question 6.
(a) Revenue means the price of the product.
(b) Marginal revenue is equal to the price of the product.
(c) Revenue means sales revenue d. Average revenue is the total income of the
firm.
(d) Average revenue is the total income of the firm
Answer:
(c) Revenue means sales revenue d. Average revenue is the total income of the
firm.
Analyze the reason for the following
Question 9.
Assertion (A) : If AR remains constant MR is also constant.
Reason (R) : MR is the addition made to the TR by the sale of an additional
unit of a commodity.
(a) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
(c) Both (A) and (R) are false.
(d) (A) is true (R) is false.
Answer:
(b) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
Question 10.
Assertion (A) : Real cost refers to the payment made to compensate the efforts
and sacrifice of all factor owners.
Reason (R) : Adam Smith regarded pain and sacrifice of labour as real cost of
production.
(a) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation of (A)
(c) Both (A) and (R) are false.
(d) (A) is false (R) is true.
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A)
Choose the incorrect statement
Question 11.
(a) When AC is falling, MC lies below AC.
(b) When AC becomes constant, MC also equal to it.
(c) When AC starts increasing, MC lies above the AC.
(d) MC never cuts AC curve.
Answer:
(d) MC never cuts AC curve.
Question 12.
(a) MR is equal to zero and TR is decreasing
(b) AR and MR curve depends upon the elasticity of AR curve
(c) When price elasticity is greater than one, MR is positive
(d) When price elasticity is less than one, MR is negative
Answer:
(a) MR is equal to zero and TR is decreasing
Choose the odd one out
Question 13.
(a) Money cost
(b) Total variable
(c) Real cost
(d) prime cost
Answer:
(b) Total variable
Question 14.
(a) When P = 3, Q = 8 then TR = 24
(b) When P = Q = 1 then TR = 10
(c) When P = 4, Q = 6 then TR = 27
(d) When P = 5, Q = 7 then TR = 35
Answer:
(c) When P = 4, Q = 6 then TR = 27
Fill in the blanks with the suitable option
given below
Question 15.
Economics profit is ______
(a) TR – TC
(b) TC – TR
(c) AC – MC
(d) None
Answer:
(a) TR – TC
Question 16.
Cost function is the ________
(a) Relationship between total cost and output
(b) Relationship between revenue and cost
(c) Relationship between wages and interest
(d) None of the above
Answer:
(a) Relationship between total cost and output
Question 17.
Break – even point is _________
(a) Total cost and total revenue
(b) Average revenue and financial revenue
(c) No profit – No loss point
(d) All the above
Answer:
(c) No profit – No loss point
Choose the best option
Question 18.
Average fixed cost is obtained by
(a) TC / Q
(b) TVC / Q
(c) AC / Q
(d) TFC / Q
Answer:
(d) TFC / Q
Question 19.
Long-run average cost curve can also be called as _____
(a) Planning curve
(b) Envelope curve
(c) Boat-shaped curve
(d) All the above
Answer:
(d) All the above
Question 20.
Total fixed cost + Total variable cost is _____
(a) AC – MC
(b) TC
(c) TC – AC
(d) None
Answer:
(b) TC
Part – B
Answer
the following questions in one or two sentences
Question 1.
Give the definition for Economic Cost?
Answer:
1.
Economic cost refers to all payments made to the resources owned and
purchased or hired by the firm in order to ensure their regular supply to the
process of production. It is the summation of explicit and implicit costs.
2.
Economic Cost is relevant to calculate the normal profit and thereby the
economic profit of a firm.
Question 2.
What is the economic cost?
The economic cost is the summation of explicit and implicit costs.
Question 3.
What is the Average Variable Cost?
Answer:
The average variable cost refers to the total variable cost per unit of output.
It is obtained by dividing total variable cost (TVC) by the quantity of output
[Q], AVC = TVC/Q, where AVC denotes Average variable cost, TVC denotes total
variable cost and Q denotes the quantity of output.
Question 4.
What is a floating cost?
Answer:
Floating cost refers to all expenses that are directly associated with business
activities but not with asset creation.
Question 5.
What are variable costs?
Answer:
Variable cost vary with the level of output. It is also called as prime cost,
special cost or direct cost.
Question 6.
What is total revenue?
Answer:
Total revenue is the amount of income received by the firm from the sale of its
products.
Question 7.
What is marginal revenue?
Answer:
Marginal revenue is the addition to the total revenue by the sale of an
additional unit of a commodity.
MR = TRn – TRn-1
Part – C
Answer
the following questions in One Paragraph
Question 1.
How can you calculate average fixed cost ?
Answer:
Average fixed cost is the fixed cost per unit of output. It is obtained by
dividing the total fixed cost by the quantity of output.
AFC = TFCQ
(Eg.) If TFC is 100;
Q = 10 Find AFC
AFC = TFCQ
= 100010
AFC = 100.
Question 2.
Define the Prime Cost?
Answer:
1.
All costs that vary with output, together with the cost of
administration are known as Prime Cost.
2.
Prime Cost = Variable Costs + Costs of Administration.
Question 3.
Write a note on average revenue.
Answer:
Average revenue is the revenue per unit of the commodity sold. It is calculated
by dividing the total revenue (TR) by the number of units sold (Q).
AR = TRQ
If TR = PQ
AR = PQQ = P
AR = P
AR – Average revenue, TR – Total revenue, Q – quantity of unit sold.